Żeberka pieczone z grzybami i papryką

Żeberka pieczone z grzybami i papryką

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad bez zbędnego wysiłku. Długo pieczone, rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe pieczone z cebulą, papryką i grzybami w pysznym sosie na bazie pikantnego ketchupu, czego chcieć więcej? Danie to wymaga od nas minimum wysiłku, gdyż tak na prawdę to piekarnik robi za nas całą robotę. A żeberka wychodzą takie, że palce lizać. Jeżeli jesteś fanem żeberek polecam także moje pikantne żeberka w glazurze i  żeberka z miodem w pięciu smakach. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Żeberka pieczone z grzybami i papryką

(4-5 porcji)

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na kawałki z jedną kostką
  • 2 cebule, pokrojone w plasterki
  • 200 g pieczarek lub innych grzybów, pokrojonych w ćwiartki
  • 1 papryka, pokrojona w plasterki
  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 szklanka wody
  • sól, pieprz, pikantna mielona papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone żeberka natrzyj porządnie solą, pieprzem i papryką, wymieszaj w sosie sojowym i odstaw na minimum godzinę.
  2. Na szerokiej patelni rozgrzej na dużym ogniu olej, obsmaż żeberka z każdej strony do zarumienienia i przełóż je do naczynia żaroodpornego. Wyłóż na żeberka cebulę, pieczarki i paprykę i posyp całość majerankiem.
  3. Na patelnię po żeberkach wlej wodę wraz z ketchupem, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i polej powstałym sosem przygotowane żeberka.
  4. Przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową (matową stroną do góry, włóż do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz przez 1,5 h, a po wyjęciu podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Zdjęcie - Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Baked ribs with mushrooms and bell pepper

(4-5 servings)

Ingredients:

  • 1 kg of pork ribs, cut into smaller pieces (with one bone)
  • 2 onions, sliced
  • 200 g mushrooms, quartered
  • 1 bell pepper, sliced
  • 1/2 cup of spicy ketchup
  • 2 tablespoons light soy sauce
  • 1 tablespoon of dried marjoram
  • 1 cup of water
  • salt, pepper, ground paprika
  • oil for frying

Preparation:

  1. Place pork ribs into a bowl, season with salt, pepper and paprika, mix with soy sauce and set aside for one hour (minimum).
  2. Heat large pan over high heat, add pork ribs and cook until browned of all sides. Transfer into baking dish, mix wih onion, mushrooms and bell pepper and sprinkle with dried marjoram.
  3. To the same pan add water and ketchup, mix and bring to the boil. Pour sauce over ribs and cover tightly with aluminum foil.
  4. Place ribs in the prehetaed to 180 oC oven and bake for 1,5 h. Next remove form oven and serve with your favorite sides.

Enjoy!

Zdjęcie - Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów