Żeberka duszone tradycyjne

Żeberka duszone tradycyjne

Zdjęcie - Żeberka duszone tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jest czas na grillowaną polędwicę 2 minuty z każdej strony, jest czas na pulpety gotowane 20 minut. Ale przychodzi również pora na długie duszenie gulaszy i pieczenie całych szynek. Tu idziemy w godziny!!!

Jesienią i zimą mam ochotę na takie długie sesje gotowania, kiedy garnek stoi na kuchence i rozgrzewa całe pomieszczenie, a zapachy sprawiają, że nie można się doczekać obiadu.

Te żeberka dusiły się na małym ogniu półtorej godziny, albo nawet trochę dłużej. Po takim czasie mięso było bardzo mięciutkie i bez problemu odchodziło od kości.

Użyłam tradycyjnych, podstawowych przypraw. Znane wszystkim, bezpieczne smaki i dzięki temu takie żeberka (po wyjęciu kości) zjedzą z ochotą nawet dzieci.

Żeberka duszone tradycyjne

orientacyjnie - 7 lub 8 porcji

1 kg żeberek wieprzowych z kośćmi

2-3 łyżki oleju do smażenia

1 cebula

1 duży ząbek czosnku

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka mielonego kminku

3 ziarenka ziela angielskiego

1 - 1,5 szkl. bulionu

sól, pieprz

1 płaska łyżka mąki do zagęszczenia sosu

Żeberka podzielić na kawałki, po mniej więcej dwie kości na sztukę (w zależności od wielkości żeberek). Każdy kawałek posypać solą i pieprzem.

Olej rozgrzać w garnku z szerokim dnem i mocno obsmażyć żeberka z każdej strony. Wyjąć je z garnka i na tym samym tłuszczu zrumienić cebulę pokrojoną w półplasterki. Dodać starty na tarce czosnek i wlać bulion. Włożyć z powrotem żeberka, wsypać przyprawy, przykryć pokrywką i dusić 1,5 godziny lub dłużej, aby żeberka były naprawdę miękkie. Jeśli trzeba, dodać soli. Miękkie żeberka wyjąć z sosu, wsypać mąkę i wymieszać, zagotować. Włożyć żeberka do zagęszczonego sosu.

Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem.

Zdjęcie - Żeberka duszone tradycyjne - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów