Zasmażane buraczki na winie z żurawiną

Zasmażane buraczki na winie z żurawiną
Zdjęcie - Zasmażane buraczki na winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zasmażane buraczki na winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zasmażane buraczki na winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zasmażane buraczki na winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zasmażane buraczki na winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zasmażane buraczki na winie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g ugotowanych lub upieczonych buraczków
  • 125 ml czerwonego wina typu wermut
  • 70 g suszonej żurawiny
  • 50 g cebuli
  • 40 ml oleju Kujawski z ostropestu tłoczonego na zimno
  • 15 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz
Przygotowanie

Buraczki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na Kujawskim z pierwszego tłoczenia.

Dodajemy buraczki i przesmażamy.

Dodajemy żurawinę i zalewamy winem. Smażymy do momentu, aż wino niemal w całości odparuje.

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Buraczki przekładamy do salaterki i skrapiamy olejem z ostropestu.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl  

Kategorie przepisów