Zapiekany bakłażan z pomidorem

Zapiekany bakłażan z pomidorem

1 bakłażan

2 pomidory

10 dag sera żółtego

1/2 cebuli

2 ząbki czosnku

kilka sztuk oliwek

sól

pieprz

bazylia

oliwa

 

Bakłażana umyć, pokroić w plastry, lekko posolić. Cebulę obrać, drobno pokroić, wrzucić na rozgrzaną oliwę. Pomidory obrać ze skóry, wydrążyć z nasion, pokroić w grubą kostkę. Dodać do cebulki razem z rozgniecionym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i bazylią do smaku. Chwilkę przesmażyć.

Bakłażana wytrzeć z wody, zapiec na patelni z dwóch stron. Na każdy plaster nałożyć przesmażone pomidorki i chwilkę dusić. Na koniec posypać startym serem i dodać po kilka oliwek.

 

 

 

Zdjęcie - Zapiekany bakłażan z pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

Zdjęcie - Zapiekany bakłażan z pomidorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

Kategorie przepisów