Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 80 dag ziemniaków,
  • 1/2 kg mielonego mięsa z łopatki,
  • 2 cebule,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sos beszamelowy:

  • 2,5 szklanki mleka,
  • 10 dag startego żółtego sera,
  • 50 dag masła,
  • 1 czubata łyżka pszennej mąki,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Do posypania:

  • 10 dag startego żółtego sera.

Do wysmarowania naczynia:

  • masło.


Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z sosem beszamelowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pyszne zestawienie sprawdzonych składników.

Ziemniaki ugotować w mundurkach (w osolonej wodzie), do momentu, kiedy będą jeszcze trochę twardawe. Wystudzić. Obrać i pokroić na plastry o grubości około 1/2 cm.
Cebulę obrać i pokroić na cienkie piórka.
Na patelni rozgrzać olej, przełożyć cebulę. Smażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone i wymieszać. Mięso smażyć do momentu, aż całkowicie zmieni swój kolor i nie będzie surowe. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia.
Teraz czas na sos beszamelowy. W dużym rondlu rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając smażyć razem przez pół minuty. Rondel zestawić z ognia i wlać powoli mleko. Nadal mocno mieszać. Rondel postawić na ogniu. Cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, a następnie jeszcze chwilę gotować. Zestawić z ognia, doprawić solą, pieprzem i gałką. Do sosu dodać starty ser i wymieszać.
Żaroodporne naczynie o wymiarach około 20x30 cm wysmarować masłem. Do naczynia włożyć po kolei:
- połowę ziemniaków,
- mięso z cebulą,
- drugą połowa ziemniaków,
- sos beszamelowy.

Wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180˚C (grzanie góra-dół). Podawać zaraz po upieczeniu.



Kategorie przepisów