Zapiekanka ziemniaczana z porem

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Wiosenna, wegetariańska zapiekanka z młodych ziemniaków, pora i pietruszki. Można ją podać z mięsem lub po prostu zjeść z maślanką lub kefirem. Najlepsza oczywiście na ciepło. Polecam na prosty, rodzinny obiad z piekarnika ?

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1 kg. młodych ziemniaków
  • 2 większe pory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • szklanka świeżo posiekanej pietruszki
  • 1 większe jajko
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1/2 szklanki drobno startego żółtego sera ( bursztyn, parmezan )
  • sól i pieprz do smaku
  • olej

Ziemniaki cieniutko obieram i ścieram na cienkie plasterki. Jajko i śmietanę, dokładnie mieszam. Dodaję rozmaryn oraz sól i pieprz do smaku ( po około 1/3 łyżeczki ). Starte ziemniaki daję do miseczki, dodaję sos śmietanowy, ser i pietruszkę. Wszystko mieszam.

Pora kroję na grubsze plasterki, cebulę kroję w piórka. Czosnek drobno ścieram.

Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju, dodaję pora, cebulę i czosnek. Warzywa smażę mieszając, do czasu, kiedy zmiękną i odparują wodę.

Mniejszą foremkę do zapiekania, smaruję olejem. Kolejno układam warstwę ziemniaków w sosie, warzywa i ponownie ziemniaki.

Całość zapiekam początkowo pod przykryciem, około 30  minut w temp. 200 stopni. I kolejne 20 minut bez przykrycia.

Podajemy na ciepło. Smacznego ?

Zdjęcie - Zapiekanka ziemniaczana z porem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów