Zapiekane szpinakowe pierożki

Zapiekane szpinakowe pierożki

Jak wiecie niedawno wróciłam z Chin, dlatego kuchnia azjatycka jeszcze bardziej stała się bliska mojemu sercu ( choć bliska była zawsze bo jak wiecie jest to jedna z moich ulubionych kuchni! ).

Dziś przygotowałam dla Was fantastyczne pierożki, które swoim smakiem nawiązują własnie do moich dalekich podróży.

Zdjęcie - ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatne ciasto pierogowe z kolendrą i szpinakiem wypełnione obficie aromatycznym krewetkowo-mięsnym farszem z grzybami mun okazało się strzałem w 10!

Niebo w gębie!

Kropką nad I jest słodki sos chili, który okazał się nie tylko świetnym dodatkiem do pierogów, ale i mięs!

To danie podbiło serca rodziny i z całą pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole!

 Zdjęcie - ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

ZIELONE PIEROGI:

* mąka pszenna – ok. 450 g

* ciepła woda – 125 ml

* szpinak – 180 g

* świeża kolendra – 1 pęczek

* jajko – 1 szt

* sól – 1 łyżeczka

FARSZ:

* grzybki mun- 2 szt

* zmielona wieprzowina – 150 g

* krewetki ( świeże lub mrożone ) – 150 g

* dymka – 1 mały pęczek

* olej roślinny – 2 łyżki

* ocet ryżowy – 1 łyżeczka

* sos sojowy – 1 łyżka

* świeżo mielony pieprz – do smaku

* cebula – 1 szt

* czosnek -1 ząbek

SŁODKI SOS CHILI:

* papryczka chili – 1 szt

* woda – 500 ml

* czosnek – 3 ząbki

* cukier – 3-4 łyżki

* sól – 1 szczypta

* ocet ryżowy – 3 łyżki

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka + woda

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Szpinak miksujemy z kolendrą, łączymy z resztą składników, wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.

Nakrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut.

FARSZ:

Namaczamy grzybki we wrzątku ok. 15 minut, drobno siekamy.

Dodajemy zmielone mięso, drobno posiekane krewetki, cebulkę, czosnek oraz pozostałe składniki – wszystko razem dokładnie wyrabiamy na zwarty farsz, doprawiamy do smaku i odstawiamy na ok. 20 minut.

SŁODKI SOS CHILI:

Papryczkę i czosnek drobno siekamy.

Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy chili, czosnek, cukier, ocet i sól – gotujemy na wonym ogniu ok. 10 minut.

Mąkę ziemniaczana rozpuszczamy w odrobinie wody, ciągle mieszając wlewamy do gotującego się sosu.

Gotujemy do zgęstnienia.

Ps. dla koloru możemy dodać jeszcze niewielką ilość słodkiej papryki.

CAŁOŚĆ:

Na blacie rozkładamy po 4 okręgi wycięte wcześniej z cieniutko rozwałkowanego ciasta ( mają zachodzić jeden na drugi ).

Na każdym układamy porcję farszu i zwijamy „róże”.

Dobrze sklejamy brzegi!

Układamy na patelni natłuszczonej olejem i „dusimy” pod przykryciem do miękkości podlewając niewielka ilością warzywnego bulionu.

Podajemy na gorąco z sosem!

Pycha!

Zdjęcie - ZAPIEKANE SZPINAKOWE PIEROŻKI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów