Wołowina smażona z brokułami

Wołowina smażona z brokułami

Smaczna i szybka potrawa kuchni chińskiej. Mięso dobrze jest odpowiednio wcześniej zamarynować, ale reszta czynności zajmie nam już tylko małą chwilę. Zamiast wołowiny można eksperymentować z innymi rodzajami mięsa, np. kurczakiem lub wieprzowiną.

Zdjęcie - Wołowina smażona z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
WOŁOWINA SMAŻONA Z BROKUŁAMI
(2 porcje)
250g steku wołowego (np. rostbef),
250g brokułów (mogą być mrożone),
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka startego świeżego imbiru,
½ posiekanej papryczki chili,
100ml bulionu wołowego,
1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
½ łyżeczki przyprawy pięć smaków,
3 łyżeczki sosu sojowego,
2 łyżki oleju

Wołowinę pokroić w cienkie paseczki. W małej misce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, starty imbir, przyprawę pięć smaków,posiekaną chili i sos sojowy. Powstałą marynatą zalać mięso i włożyć do lodówki na kilka godzin.
Brokuły podzielić na mniejsze różyczki.
W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić brokuły i smażyć na średnim ogniu 4-5 minut, aż będą al dente. Wyjąć łyżką cedzakową.
Do woka wlać drugą łyżkę oleju, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minuty, aż mięso zbrązowieje. Dodać brokuły i bulion wołowy. Zagotować. Mąkę kukurydzianą rozmieszać z odrobiną zimnej wody, wlać do woka i gotować jeszcze chwilę, mieszając, aż sos się zagęści.

Podawać z ryżem, makaronem ryżowym lub makaronem z fasoli mung.


(na podstawie przepisu z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska" z moimi zmianami)

Zdjęcie - Wołowina smażona z brokułami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów