Wołowina po burgundzku

Wołowina po burgundzku

Ostatnio mój blog chodzi nienakarmiony. ;-)  Jednym z powodów jest miły fakt, że doszły nam zajęcia związane z pojawieniem się nowego członka rodziny, Sapcia. Kiedyś o nim napiszę, bo to śmieszny gość, który przewrócił życie drugiego naszego psa do góry nogami. ;-)))

- Mamo, a Sapcio, to kundel, tak?

- Tak.

- Rasowy?

Zdjęcie - Wołowina po burgundzku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamirasowy kundel

Przez ostatnie dni energię czerpaliśmy pochłaniając wołowinę po burgundzku. Wielki garnek jedzenia podgrzewanego co dzień na nowo. Za każdym razem danie stawało się coraz smaczniejsze, no i było go coraz mniej. Coś w tym jest. ;-).

Wołowina po burgundzku

Zdjęcie - Wołowina po burgundzku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1,5 kg wołowiny

5 średnich cebul

5 marchewek

5 ząbków czosnku

30 szt. malutkich pieczarek

200 g wędzonego boczku

1 butelka czerwonego wytrawnego wina

1 liść laurowy, gałązki tymianku, rozmarynu

sól, pieprz, cukier

kilka łyżek musztardy dijońskiej

2 szklanki bulionu wołowego

oliwa l. masło

mąka do obtoczenia mięsa

Wołowinę pokroiłam w grubą kostkę. Razem z obranymi marchewakami, cebulami, czosnkiem oraz z ziołami wrzuciłam do garnka. Zalałam czerwonym winem. Przykryłam i wstawiłam na noc do lodówki.

Następnego dnia przy pomocy łyżki cedzakowej wyjęłam mięso i warzywa, płyn bowiem będzie potrzebny.

Osuszone mięso obtoczyłam w mące i wraz z czosnkiem wyjętym z marynaty,posiekanym, obsmażyłam partiami na patelni. Przełożyłam do pustego garnka.

Cebule pokroiłam w piórka, zrumieniłam na patelni i dodałam do mięsa.

Marchewki pokroiłam w plasterki, obsmażyłam i wsypałam do mięsa.

Do garnka wlałam gorący bulion wraz z odcedzoną marynatą. Gotowałam całość przez ok. 2 godziny, na małym ogniu.

Po tym czasie na oliwie obsmażyłam całe pieczarki. Następnie dodałam do nich pokrojony w kostkę boczek i poczekałam aż się wytopi. Całość przełożyłam do garnka z mięsem.Doprawiłam solą, pieprzem, musztardą i gotowałam przez ok. godzinę.

* źródło - "W kuchni u Kręglickich" wyd. Znak

Kategorie przepisów