Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem

Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem

Zdjęcie - Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W pierwszym dniu kalendarzowej jesieni, zaczynam jesień również na swoim blogu, przepisem na pyszną, aromatyczną, ciekawą w smaku - zupę z dyni.

Zamiast dodatku curry, jak do większości serwowanych zup z dyni, swój krem doprawiłam, sokiem i skórą z pomarańczy oraz tymiankiem.

Bardzo przyjemna odmiana dla kubków smakowych:)

Źródło inspiracjiLisia-kawiarenka.
Polecam serdecznie!

Składniki:

  • 400-500g dyni
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 0.7ml rosołu ( u mnie mięsno- warzywny)
  • 0.4 łyżeczki suszonego tymianku
  • sok z 0.5 pomarańczy
  • skórka z 0.5 pomarańczy
  • 0.4 szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku

Dynię obrać, pokroić w kostkę, cebulę posiekać.
Na łyżce masła podsmażyć dynię i cebulę (im mocniej przypieczona tym więcej smaku będzie miała zupa).
Podpieczoną dynię z cebulą zalać rosołem.
Gotować do miękkości ok. 20-30 minut.
W trakcie gotowania dodać sok z pomarańcza, skórkę i tymianek.
Pod sam koniec dolać mleko i zagotować.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem


Zdjęcie - Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Włoska zupa (krem) z dyni z pomarańczą i tymiankiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów