Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przymrozki za oknem, ale na sklepowych półkach pojawiły się szparagi. Znak to, że mamy wiosnę!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na pierwszy szparagowy ogień trafiła u mnie sałatka ziemniaczana (z młodych ziemniaków, oczywiście!), z fasolką, rzodkiewką i dużą ilością zieleniny- koperku i szczypioru. Użyłam szparagów świeżych, to znaczy- nie gotowałam ich. Surowe zielone szparagi to coś wspaniałego! Są jędrne, chrupiące i smakują niczym strączek zielonego groszku zerwany prosto z krzaczka!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tę wiosenną sałatkę ziemniaczaną wzbogaciłam sosem z miodowo-musztardowymi nutami, ziemniaki gotowane w mundurkach potrzebują lekko kwaskowatego wsparcia!

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na 4 porcje.

Zdjęcie - Wiosenna sałatka ziemniaczana ze szparagami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Fasolę namocz, ugotuj do miękkości (lub użyj odsączonej, z puszki).

Dokładnie umyte ziemniaki ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Ostudź, pokrój w ćwiartki.

Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki, zieloną część pokrój ukośnie w ok. 2 cm. kawałki.

W miseczce połącz ziemniaki, fasolę, kawałki szparagów i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Dodaj posiekany szczypior i koperek.

Przygotuj sos: połącz oliwę, musztardę, miód i ocet. Dopraw do smaku- sos może różnie smakować w zależności od tego, jakie oliwy czy musztardy użyjesz.

Dressingiem polej warzywa, dopraw do smaku, delikatnie wymieszaj składniki.

Kategorie przepisów