Wigilijne śledzie marynowane

Wigilijne śledzie marynowane

Zdjęcie - Wigilijne śledzie marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To nie są zwyczajne śledzie - są bardzo wykwintne, nadają się dla smakoszy lubiących dziwne połączenia kulinarne. Pierwszego dnia w ogóle mi nie smakowały, drugiego dnia trochę były lepsze, ale trzeciego dnia stwierdziłam, że są naprawdę dobre. Tylko było już za późno, bo został tylko jeden.... I gdzie szukać winnego? 

Składniki:

  • 4 duże wymoczone śledzie
  • 250 g mrożonych śliwek węgierek
  • 50 g suszonych moreli
  • 50 g siekanych migdałów
  • otarta skórka i sok z jednej cytryny (dałam z dwóch)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • ćwierć szklanki białego wina półsłodkiego
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • 2 łyżki siekanej pietruszki lub odrobinę koperku 
  Wymoczone w wodzie śledzie osuszyć na papierowym ręczniku, następnie przeciąć wzdłuż i zwinięte w ruloniki ułożyć na głębokim półmisku, który odstawiamy. Morele zalać wrzątkiem i odstawić do przestudzenia - po tym czasie odsączyć z wody i pokroić w paski. Śliwki bez pestek wrzucić do rondelka, podlać winem i dusić pod przykryciem, a gdy się rozpadną - zmiksować, przerzedzić przez sito. Teraz dodać pieprz, miód, otartą skórkę z cytryn plus sok i olej Kujawski - wszystko wymieszać z pokrojonymi morelami oraz posiekanymi migdałami. Powstałą marynatą zalać śledzie i odstawić na ok. 2 dni. Po tym czasie można jeść, bo dopiero nabierają prawdziwego smaku.  Smacznego Wydrukuj przepis   Porcji ok. 4 Czas do 3 dni Przepis pochodzi z książki “Polskie tradycje świąteczne” Hanny Szymanderskiej i jeszcze fotki... Zdjęcie - Wigilijne śledzie marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wigilijne śledzie marynowane - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



 

Kategorie przepisów