Wieniec drożdżowy

Wieniec drożdżowy

Zdjęcie - Wieniec drożdżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wieniec drożdżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wieniec drożdżowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki

  • 100 ml mleka
  • 15 g drożdży
  • 35 g cukru
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 250 g mąki
  • pół tabliczki czekolady
  • mrożone maliny i jagody
  • orzechy włoskie

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.

 

Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.

 

Ciasto rozwałkowujemy w prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy startą czekoladą, mrożonymi owocami i orzechami. 

 

Zwijamy w rulon i przecinamy wzdłuż na dwie połowy. 

Przeplatamy przez siebie i łączymy w wieniec...

 

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 180 stopniach C przez 20-30 minut. Praca z ciastem drożdżowym to czysta przyjemność. 

 

Po wyrośnięciu smarujemy je czekoladą, posypujemy orzechami, malinami i jagodami i zwijamy w piękny wieniec. 

 

A aromat w całym domu podczas pieczenia jest cudowny!

Kategorie przepisów