Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd

Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd

Czyż nie urocze są te ciasteczka z orange curd, przypominające połówki jajek? ? Ja myślę, że mogą być świetną ozdobą wielkanocnego stołu! W dodatku są tak proste w przygotowaniu i jednocześnie pyszne, że grzechem byłoby ich nie upiec na Święta. ? Kruche ciasto z tego przepisu przyjemnie się zagniata i bardzo łatwo wycina się z niego kształty; nie powinno się ono kruszyć. Do wykrawania jajek wykorzystałem odręczny szablon oraz kieliszek, więc z powodzeniem można się obyć bez fikuśnych foremek. Jednak nie samo kruche maślane ciasto jest tutaj najważniejsze, a wyjątkowe nadzienie. Ciasteczka napełniłem angielskim kremem orange curd na bazie soku z pomarańczy, masła oraz jajek, na który przepis znajdziecie tutaj. Krem ma wspaniały pomarańczowo-jajeczny smak i fajnie komponuje się z ciasteczkami. Należy jedynie pamiętać, aby orange curd przygotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce. W wersji dla leniwych ciasteczka można również przygotować z pomarańczową galaretką. Z pewnością będą równie smaczne. ?

Zdjęcie - Wielkanocne kruche ciasteczka z orange curd - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wielkanocne ciasteczka z orange curd Łukasz Czyż nie urocze są te ciasteczka z orange curd, przypominające połówki jajek? ? Ja myślę, że mogą być świetną ozdobą wielkanocnego stołu!… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska Wydrukuj przepis Ilość porcji: ok. 30 sztuk Czas przygotowania: 1 godzina Czas gotowania: 30 minut 30 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI

Kruche ciasteczka:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 cukru pudru
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany 12 lub 18%
  • skórka otarta z 1 niewoskowanej pomarańczy
  • szczypta soli

Dodatkowo:

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasteczka

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem oraz solą, dodaj posiekane zimne masło i wbij jajka. Zagnieć ciasto do połączenia się składników. Następnie zwiń w kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką i powycinaj kształt jajek za pomocą szablonu lub foremki. Na połowie ciasteczek wytnij środek za pomocą kieliszka. Sklej ze sobą obie połówki ciastek, smarując je białkiem i delikatnie dociskając brzegi.
  3. Ciasteczka ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Piecz 20-25 minut w 180°C. Od razu po upieczeniu wyrównaj otwór na galaretkę za pomocą łyżki i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  4. Upieczone i wystudzone ciasteczka napełnij przygotowanym dzień wcześniej orange curd z tego przepisu.

Kategorie przepisów