Wesołych Świąt!

Wesołych Świąt!
Zdjęcie - Wesołych Świąt! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kochani! Z okazji Świąt chciałabym Wam życzyć wszystkiego co najlepsze.Zdrowia, szczęścia, pysznego jedzenia i mądrych rozmów:) Spędźcie Święta w otoczeniu ludzi, których kochacie.
I pamiętajcie! nie prezenty są najważniejsze, ale Wy sami :)
Olga/ Waniliowa Chmurka
....
Pierniczki na zdjęciu przygotowałam według mojego ulubionego przepisu.
Charakteryzują się tym, że są mięciutkie, a ciasto na nie dojrzewa około 1 miesiąc.
Piekłam je już czwarty rok z rzędu:)
Biorą one udział w 8 Festiwalu Pierniczków!


Pierniczki świąteczne/ przepis własny, składniki na około 60 pierniczków/

- 500 ml miodu pszczelego
- 3/4 szklanki cukru kryształu- 1/4 szklanki cukru brązowego
- 200 g masła
- 100 g smalcu
- 3 torebki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 1/2 łyżeczki sody
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 5 szklanek mąki pszennej
-1 1/2 szklanki mąki żytniej 720
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18%- 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich
- 50 g płatków migdałowych
- 20 g (1 opakowanie) kandyzowanej skórki cytrynowej
- 30 g suszonej żurawiny
- marmolada wieloowocowa lub powidła śliwkowe (dałam domowe powidła truskawkowe- pycha!)


do dekoracji:- biała i gorzka czekolada
W garnku zagotowuję: miód, oba rodzaje cukru, masło, smalec i wszystkie przyprawy tak długo, aż cukier ulegnie rozpuszczeniu. Masę studzę, potem dodaję do niej sodę i proszek do pieczenia (będzie się nieco pieniła). Dodaję jajka, cały czas dokładnie ucierając, śmietanę i oba rodzaje mąki. Masa będzie dosyć rzadka, ale nie zniechęcaj się- tak ma być! Ciasto odstawiam w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki lub spiżarni) na kilka dni lub kilkanaście tygodni - ja zazwyczaj przygotowuję ciasto pod koniec listopada, a więc "leżakuje" 1 miesiąc.
A następnie...
Z ciasta wałkuję placki grubości około 1,5 cm. Następnie wycinam dowolne kształty: śnieżynki, serduszka, szyszki. Pieczemy około 10 -12 minut w 180 stopniach - nie za długo, tylko do momentu aż urosną i nabiorą złotej barwy. Oba rodzaje czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, przekładam do szprycy i dekoruję nią pierniczki.Gdy stężeje za pomocą igły robię w pierniczkach dziurki i przewlekam je nitką, abym mogła powiesić je na choince.
Smacznego!

Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów