Węgierska zupa ziemniaczana

Węgierska zupa ziemniaczana
przepis:

 .

3 ziemniaki

1 marchewka

1 pietruszka

kawałek selera

1 cebula

15 dag chudego wędzonego boczku

1 czerwona papryka

1 pomidor

1 papryczka chili

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 l wody

1 łyżka oleju

sól

 .

Marchewkę, seler, pietruszkę oprać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski.

Cebulę i chili pokroić w drobną kostkę.

Boczek pokroić w kostkę tak jak ziemniaki.

W garnku rozgrzać olej, wrzucić na niego boczek i cebulę, chwilę razem podsmażać, a następnie dodać ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę i paprykę.

Po chwili dodać chili, pokrojony pomidor i słodką paprykę.

Warzywa zalać wodą, posolić i gotować aż staną się miękkie.

Z 1 jajka, 10 dag mąki wyrobić makaronowe ciasto, dodać sól.

Ciasto rwać palcami na kluski, wrzucić do zupy i ugotować.



Zdjęcie - Węgierska zupa ziemniaczana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów