Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą

Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą
Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Wegetariański gulasz grzybowy z kremową polentą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 250 g pieczarek
  • 250 g boczniaków
  • 150 g błyskawicznej polenty kukurydzianej
  • 150 g śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cebuli
  • 25 g suszonych borowików
  • 20 g masła klarowanego
  • 40 ml oleju lnianego Kujawskiego tłoczonego na zimno
  • 15 ml sosu sojowego
  • 5 g papryczki chili
  • 5 g czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie

Borowiki opłucz i zalej szklanką wrzątku. Odstaw pod przykryciem na 3-4 godz. do namoczenia.


Cebulę posiekaj w piórka; czosnek i chili jak najdrobniej. Świeże grzyby posiekaj niezbyt drobno, namoczone borowiki odsącz z wody (wody nie wylewaj) i pokrój dość drobno.


Na klarowanym maśle podsmaż cebulkę, chili i czosnek, nie rumieniąc ich zbyt mocno.


Dodaj grzyby i zrumień je z każdej strony. Gdy zmiękną, dodaj sos sojowy i zalej wodą z moczenia grzybów. Zredukuj płyn na dużym ogniu i dopraw do smaku. Na koniec dodaj majeranek i zestaw gulasz z ognia.


W drugim garnku przygotuj polentę. Zagotuj 750 ml wody. Następnie energicznie mieszając, wsypuj powoli polentę tak, aby nie powstały grudki. Gotuj 5 min., często mieszając.


Na koniec dodaj kremówkę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wyłóż na talerz polentę i gulasz grzybowy. Całość skrop łyżką oleju lnianego tłoczonego na zimno.


Porada:

Dla wzbogacenia smaku dania, do polenty dodaj 50 g startego parmezanu i danie na talerzu posyp niewielką ilością sera. W wersji wegetariańskiej użyj sera odpowiedniego dla wegetarian.



Przepis pochodzi z osmykolorteczy.blog.pl

Kategorie przepisów