Wegańskie leczo z dynią i soczewicą

Wegańskie leczo z dynią i soczewicą

Gosia jako strażniczka wegańskiej kuchni przyrządziła jesienne i rozgrzewające leczo z dynią i soczewicą! Aromatyczne i proste do przygotowania będzie idealne się jako pożywny lunch, który możemy zabrać w pudełku do pracy lub jako zdrowe danie, które możemy podjadać przed telewizorem w długie, jesienne wieczory.

Oczywiście w roli głównej dynia w towarzystwie soczewicy i aromatycznego tymianku! Pycha!

Zdjęcie - Wegańskie leczo z dynią i soczewicą!  | Sprawdzony przepis Gosi! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Wegańskie leczo z dynią i soczewicą!  | Sprawdzony przepis Gosi! | Kuchnia Adama - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  1. W dużym garnku podsmaż na oleju pokrojoną cebulę.  Następnie dodaj soczewicę, wymieszaj. Po kolei dodawaj pokrojone i obrane warzywa: dynię, paprykę i cukinię. Zalej gorącą wodą lub bulionem warzywnym i gotuj pod przykryciem.
  2. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój. Dodaj do gotujących się już warzyw. Dopraw solą, pieprzem, łyżeczką słodkiej papryki i odrobiną chilli. Gotuj jeszcze ok. 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  3. Na koniec posyp tymiankiem. Podawaj z ulubionym pieczywem.

Czas przygotowania: 40 minut

Potrzebujesz (4 porcje):

  • Cebula
  • 500g dyni (waga przed obraniem)
  • Średnia cukinia
  • 1-2 czerwone papryki
  • ¾ szklanki czerwonej soczewicy
  • 6 pomidorów
  • 300 ml gorącej wody lub bulionu warzywnego
  • Olej
  • Sól, pieprz, papryka słodka, chilli
  • Tymianek i ulubione pieczywo

Kategorie przepisów