Weekendowa Cukiernia #17 - Ciasto miodowo-migdałowe z morelami, wanilią, ziemniakiem i marchewką

Weekendowa Cukiernia #17 - Ciasto miodowo-migdałowe z morelami, wanilią, ziemniakiem i marchewką
Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia #17 - Ciasto miodowo-migdałowe z morelami, wanilią, ziemniakiem i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gospodynią przedłużonej Cukierni jest Iv.
Zaproponowała 2 ciekawe przepisy.
Jako pierwszy zrobiłam torcik czekoladowy - bardzo lubię takie smaki...
To ciasto zrobiłam jako drugie.
Trochę przeszkadza mi proszek do pieczenia, następnym razem dałabym mniej albo wcale.

Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia #17 - Ciasto miodowo-migdałowe z morelami, wanilią, ziemniakiem i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


CIASTO MIODOWO-MIGDAŁOWE Z MORELAMI, WANILIĄ I SŁODKIM ZIEMNIAKIEM
tortownica 23cm
przepis z książki Red Velvet Chocolate Heartache Harry Eastwood

ciasto
1 laska wanilii
100g suszonych moreli
2 średnie jajka
180g lekkiego miodu
150g słodkiego ziemniaka, obranego i startego na drobnej tarce - dałam zwykły ziemniak i marchewkę
skórka starta z 1/2 cytryny
100g białej mąki ryżowej*
100g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
100g blanszowanych migdałów**- dałam mniej - tylko na wierzch

polewa
3 łyżki dżemu morelowego lub 1 łyżka miodu - dałam zmiksowany dżem morelowy

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tortownicę posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia. Z opakowania blanszowanych migdałów odłóż 12-15 sztuk, aby zostały na wierzch ciasta.

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i zeskrob nasiona do dużej miski. Łupiny zachowaj. Morele drobno*** posiekaj (na około 0,5 cm kawałki), przełóż do małej miski, dodaj łupiny wanilii i zalej wrzącą wodą - użyj tylko tyle wody, by pokryła morele w misce. Miseczkę z owocami szczelnie przykryj, np. folią spożywczą. Odstaw.

Jajka ubijaj z miodem i nasionami wanilii przez około 3 minuty. Dodaj startego słodkiego ziemniaka i skórkę cytrynową. Ciągle ubijając dodawaj stopniowo mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Miksuj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

Odsącz morele (zupełnie), wyrzuć łupinki wanilii. Owoce wraz z blanszowanymi migdałami dodaj do ciasta i wymieszaj delikatnie za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.

Ciasto przełóż do przygotowanej formy, na górze ułóż odłożone migdały (w dowolny wzór :). Formę umieść na środkowym poziomie rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika, pozostaw w formie i póki jeszcze będzie gorące za pomocą pędzelka posmaruj je dżemem morelowym (uprzednio lekko podgrzanym i przetartym przez sitko) lub miodem.

Ciasto podawaj ostudzone i bez dodatków do popołudniowej herbaty lub na ciepło z lodami waniliowymi na deser.

* mąkę ryżową można zastąpić pszenną lub inną, ryżowa doda jednak ciastu jeszcze więcej delikatności.
** można kupić gotowe migdały bez skórki lub blanszować samodzielnie, czyli wrzucić migdały na 10 sekund do wrzątku, następnie zahartować zimną wodą, po czym obrać ze skórki.
** morele powinny być posiekane dość drobno, ponieważ przy zbyt dużych kawałkach ciasto nie wyrośnie tak ładnie jak powinno.


Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia #17 - Ciasto miodowo-migdałowe z morelami, wanilią, ziemniakiem i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia #17 - Ciasto miodowo-migdałowe z morelami, wanilią, ziemniakiem i marchewką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów