Udziec z indyka z owocami

Udziec z indyka z owocami

Przepis zaczerpnęłam z opakowania imbiru firmy Kamis :)

Składniki:

udziec z indyka (mój miał ok. 60 dag)

puszka owoców tropikalnych w syropie

po łyżeczce cynamonu, imbiru i słodkiej papryki

sól, pieprz

łyżeczka mąki kukurydzianej

rodzynki - nie było w przepisie, ale dodałam garstkę

Udziec umyj, wyjmij kość i natrzyj dokładnie przyprawami. Zostaw w lodówce na około 2 godziny.

Następnie zroluj udziec - najlepiej obwiązać go nitką - i obsmaż na patelni.

Włóż mięso do żaroodpornego naczynia, wlej syrop z puszki i wyłóż owoce.

Duś ok. 1,5 godziny w 200 stopniach, od czasu do czasu polewając sosem.

Jeżeli mięso zacznie się przypiekać, a w środku będzie surowe, można nakryć je folią aluminiową. A jak sprawdzić, czy mięso jest surowe? Najlepiej nakłuć je patyczkiem (takim do szaszłyków), jeżeli wypływa z niego przezroczysty sok, to jest już upieczone.

Krwisty sok oznacza, że mięso jest jeszcze surowe.

Wyjmij udziec, sos zagęść mąką kukurydzianą i podawaj.

Mnie bardzo smakowało to danie, bo lubię mięso na słodko. Indyk smakował

zupełnie jak kaczka, myślę zresztą, że z powodzeniem można w ten sposób

przyrządzić kaczkę na jakąś specjalną okazję.

Kategorie przepisów