Ucierane czekoladowe z morelami

Ucierane czekoladowe z morelami
  • SKŁADNIKI:
  • ( tortownica 20 cm )
  • * margaryna - 250 g
  • * cukier - 1 szkl
  • * mąka - 2 szkl
  • * kakao - 3 łyżki
  • * jajko - 4 szt
  • * proszek - 2 łyżeczki
  • * mleko - 3 łyżki
  • * morele - 200 g

Delikatne , puszyste ciasto czekoladowe pełne soczystych moreli , opruszone cukrem pudrem – czyż nie cieknie ślinka na samą myśl?!

Dziś mam dla Was przepis na właśnie takie ciasto!

Robi się je błyskawicznie , jak to wszystkie ucierane ciasta … i tak samo błyskawicznie znika!

Jeśli nie mamy moreli , śmiało możemy użyć brzoskwiń ( nawet tych z puszki! ) – wyjdzie równie rewelacyjne!

Zdjęcie - Ucierane czekoladowe z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Miękką margarynę ucieramy z cukrem i jajkami.

Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.

Dokładnie miksujemy , pod koniec dodając mleko.

Utarte wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie posmarowanej odrobiną oleju.

Układamy umyte i pokrojone na połówki ( lub paski ) morele.

Pieczemy ok. 50 minut w 180C.

Zostawiamy chwilę do przestudzenia.

Posypujemy cukrem pudrem!

Gotowe!

Zdjęcie - Ucierane czekoladowe z morelami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów