Tureckie placki chlebowe - pide

Tureckie placki chlebowe - pide

Pierwszy raz upiekłam je do hummusu, ale tak bardzo wszystkim smakują, że zaczęłam je piec częściej i zjadane są najczęściej same, czasem w towarzystwie zupy kremu albo posmarowane wytrawną pastą lub pomarańczowym dżemem.
W Turcji placki te spożywane są w okresie postu, w czasie wieczornego posiłku iftar.

Zdjęcie - Tureckie placki chlebowe - pide  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pide

30 g świeżych drożdży

cukier

250 ml letniej wody

450 g mąki

1 łyżeczka soli

1 żółtko

1 łyżeczka oliwy

1 łyżeczka cukru

ziarno sezamowe do posypania

+ ociupina oliwy na wierzch

Drożdże rozrabiam ze szczyptą cukru i wodą. Mąkę przesiewam do miski i łączę z solą i drożdżami. Wyrabiam. Następnie zostawiam na 20 minut do wyrośnięcia, w misce przykrytej ściereczką.

Z ciasta formuję kulki. Z każdej robię placek. Palcem umoczonym w oliwie rysuję w cieście romby lub robię dołki. Placki przekładam na blachę, układam je na pergaminie. Smaruję żółtkiem wymieszanym z łyżeczką oliwy i łyżeczką cukru. Posypuję sezamem. Piekę w 180 stopniach przez ok. 10 minut.

* źródło - "Culinaria. Kuchnie Europy" wyd. Konemann

Kategorie przepisów