Truskawki na kruchym cieście

Truskawki na kruchym cieście

Bardzo cienka warstwa kruchego maślanego ciasta i mnóstwo truskawek polanych galaretką.

Deser powstał na przywitanie moich sobotnich gości i okazał się strzałem w dziesiątkę. 

Bardzo ładnie wygląda, ciasto kruche jest naprawdę kruche, a nie twarde. Łatwo się kroi i świetnie smakuje.

A jeśli chodzi o truskawki to mogę również polecić przepis na ciasteczka kruche truskawkowe w kaształcie ślimaczków.

Zdjęcie - Truskawki na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki na kruchym cieście

Porcji: forma okrągła o średnicy 22 cm

Składniki:

Kruchy spód:

1/2 szklanki masła zimnego

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1 łyżka cukru

szczypta soli

1/4 szklanki lodowatej wody

Truskawki:

ok 600-700 g truskawek, przekrojonych w pół

2 szklanki wody

1 1/2 szklanki cukru

5 łyżek mąki ziemniaczanej

2 galaretki truskawkowe

Sposób przygotowania:

Kruchy spód:

  1. Nastaw piekarnik na 200 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. Umieść w misie miksera mąkę, masło w kawałkach, cukier i sól. Ucieraj na większych obrotach i wlewaj wolnym strumieniem wodę. Po krótkim czasie ciasto zacznie się zbrylać. Wtedy wyłączamy mikser i zagniatamy ręką kulę. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i wyłóż ciastem formę. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta to możesz upiec z tego ciasta maślane kruche ciasteczka.
  3. Piecz około 15-20 minut, lub do zarumienienia.

Truskawki:

  1. W średnim garnku zagotuj wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszaj co jakiś czas. Zdejmij z ognia, wsyp galaretki i dokładnie wymieszaj. Odstaw na kilka minut w celu przestudzenia.
  2. Na upieczony spód wyłóż truskawki  i zalej je przestudzonym płynem. Odstaw do lodówki w celu stężenia.
Zdjęcie - Truskawki na kruchym cieście - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Truskawki na kruchym cieście

Kategorie przepisów