Tosty zapiekane z mozzarellą

Tosty zapiekane z mozzarellą
  • SKŁADNIKI :
  • *chleb pszenny ( tostowy ) - 8 kromek
  • * mozzarella - 1 szt
  • * masło - 2 łyżki
  • * olej - 1 łyżka
  • * mąka - 0,5 szkl
  • * jajko - 2 szt
  • * sól - do smaku

 

Moim numerem wśród serów jest mozzarella.

Jest to ser pochodzący z południowych Włoch , dobrze znany z tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu.

Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic , a względnie z mleka krowiego , bądź też ich mieszanki.

Bardzo często dodaję go do sałatek … pizzy … kanapek czy też jako dodatek do mięs.

Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać od kanapki – to lubię najbardziej!

Zdjęcie - Tosty zapiekane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mozzarellę kroimy w plasterki.

Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką.

Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy mąkę , a do trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy.

Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach.

Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron na złoto.

Podajemy gorące!

Zdjęcie - Tosty zapiekane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Tosty zapiekane z mozzarellą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów