Tort orzechowy z kremem truflowym

Tort orzechowy z kremem truflowym

Zdjęcie - Tort orzechowy z kremem truflowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy z kremem truflowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy z kremem truflowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tort orzechowy z kremem truflowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 110 g cukru
  • 90 g mąki
  • 75 g zmielonych orzechów laskowych
  • 1 i ½ łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki wrzącej wody
  • 1 i ¾ łyżeczki proszku do pieczenia

na krem:

  • 500 g śmietany kremówki
  • 200 g margaryny Palma z Kruszwicy maślany smak
  • 340 g czekolady deserowej

na poncz:

  • 90 ml wody
  • 60 g cukru

Przygotowanie

Krem:

Zagotować śmietanę z margaryną i czekoladą. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki.

 

Poncz:

Ugotować syrop z wody i cukru. Wystudzić i dodać rum.

 

Ciasto:

Roztopić czekoladę z mlekiem i olejem. Ubić żółtka z cukrem i wodą na puszysty krem. Cały czas ucierając, dodać czekoladę, mąkę, orzechy, kakao i proszek do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z masą. Przelać do tortownicy o śr. 22 cm. Piec 40 min w temp. 170°C. Wystudzić i przeciąć na trzy krążki. Poszczególne krążki nasączać ponczem i przekładać kremem truflowym. Resztą posmarować wierzch i boki tortu.

 

 

Przepis pochodzi z aronia-wiemcojem.blogspot.com

Kategorie przepisów