Tort piętrowy z kremem kokosowo - śmietankowym i malinami

Tort piętrowy z kremem kokosowo - śmietankowym i malinami

Zdjęcie - TORT PIĘTROWY Z KREMEM KOKOSOWO-ŚMIETANKOWYM I MALINAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Przedwczoraj było 50-lecie ślubu mojej cioci Eli i wujka Wieśka. Postanowiłam uczcić tą rocznicę jakimś specjalnym wypiekiem i upiekłam swój pierwszy tort piętrowy. Tort był na bazie puszystego biszkoptu przełożonego malinami i delikatną masą z bitej śmietany, białej czekolady, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Biszkopt był delikatnie nasączony słodką herbata z cytryną. Mój tort był udekorowany różowymi posypkami i różową różą z cukru, wyglądał trochę jak tort ślubny :) Prezent się podobał i smakował gościom. Przepis zmodyfikowany z strony polki.pl. Polecamm!!!
Biszkopt:
  • 10 jajek
  • 35 dag mąki
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 35 dag cukru
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
  • 1 kg serka mascarpone
  • 80 dag kremówki
  • 4 łyżki cukru
  • 3 torebki cukru z wanilią
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 2-3 śmietan fiksy (zależy od tego czy mamy bardziej rzadką lub gęstą śmietaną)
  • łyżki soku z cytryny
  • opakowanie wiórków kokosowych

Do nasączenia:
  • pół szklanki słodkiej herbaty z cytryną

Do dekoracji:
  • cukrowa posypka
  • róża cukrowa

Sposób wykonania:
1. Upiecz 2 biszkopty. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, dodaj sok z cytryny. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubij na sztywno, dodaj do ciasta, połącz. Ciasto przełóż do wyłożonych pergaminem tortownic o śred. 26 cm i 16 cm. Piecz odpowiednio ok. 50 i 30 min (180 st.) do tzw. suchego patyczka.

2. Przygotuj krem: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, przestudź. Mascarpone utrzyj z sokiem z cytryny, cukrem, 3 łyżkami kremówki. Resztę kremówki ubij z cukrem waniliowym i śmietan-fiksami, dodaj roztopioną czekoladę. Na koniec śmietanę połącz z mascarpone.

3. Każdy biszkopt przekrój na 3 krążki i delikatnie nasącz herbatą. Posmaruj cienko kremem i ułuż maliny delikatnie wciskając, a następnie złóż w piętrowy tort. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Udekoruj posypką cukrową a na górę połóż różę.

Smacznego!!!
Zdjęcie - TORT PIĘTROWY Z KREMEM KOKOSOWO-ŚMIETANKOWYM I MALINAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - TORT PIĘTROWY Z KREMEM KOKOSOWO-ŚMIETANKOWYM I MALINAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów