Tort kawowo - czekoladowy

Tort kawowo - czekoladowy

Zdjęcie - Tort kawowo - czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na moje urodziny upiekłam tort kawowo - czekoladowy. Przepis znalazłam na stronie: kulinarne info. Bardzo dobry, połączenie kawy i czekolady idealnie do siebie pasuje, gorąco zachęcam do wypróbowania:-)

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej w tym 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy

Poncz:

  • 100 ml wódki lub spirytusu
  • ciepła woda

Składniki na kremy:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 1 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • tabliczka gorzkiej czekolady

Dodatkowo:

  • 1 łyżka kawy mielonej do posypania tortu
  • dżem brzoskwiniowy

Białka ubić na sztywno, dodać szczyptę soli, gdy piana będzie sztywna dodać cukier i nadal ubijać. Do żółtek dodać szczyptę soli, wymieszać. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ja wycinam koło z papieru i wkładam na dno formy, boków tortownicy niczym nie smaruję. Ciasto wylać do tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 °C, przed końcem pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem czy biszkopt jest upieczony (po nakłuciu biszkoptu w paru miejscach patyczek musi być suchy).

Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części. Przygotować poncz: do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, wszystko dokładnie wymieszać. Każdy blat dokładnie polać przygotowanym ponczem, szczególnie boki biszkoptów.

Przygotować krem. W dużym garnku zagotować wodę (1-2 szklanki). Na większy garnek wstawić mniejszy w taki sposób, aby dno nie dotykało do wody. W mniejszym garnku ubić całe jajka z cukrem. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie pyszna masa. Tak powstałą masę wystudzić i następnie dodawać po  łyżce do ubitego masła lub margaryny. Powstanie pyszny maślany krem. Podzielić go na dwie porcje. Do jednej dodać napar z kawy wraz z tzw. fusami, a do drugiej porcji rozpuszczoną czekoladę.

Biszkopty przełożyć kremami. Pierwszy biszkopt posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim biszkoptem, który najpierw posmarować dżemem brzoskwiniowym a potem kremem kawowym, przykryć trzecim biszkoptem. Wierzch i boki posmarować kremem czekoladowym. Krem będzie równo wygładzony, jeśli będziemy maczać nóż w gorącej wodzie.

Na wierzchu torta zrobić dowolny wzór kremem kawowym, ja zrobiłam rozetki kawowe. Boki i wierzch torta posypać mieloną kawą, gotowe!

Zdjęcie - Tort kawowo - czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego :-)

Zdjęcie - Tort kawowo - czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort kawowo - czekoladowy  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów