Tort czekoladowy

Tort czekoladowy
Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Share Tweet + 1 Mail Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiBardzo rzadko piekę torty, jeżeli już, to są to torty okazyjne. Tym razem pojawiła się w rodzinie okazja imieninowa. Zdecydowałam się na tort z biszkoptem jasnym i ciemnym, przekładanym pyszną i prostą do wykonania masą z czekolady rozpuszczonej ze słodką śmietanką.  Biszkopt piekłam z ulubionego i starego przepisu mojej mamy, przepis jest niezawodny i zawsze wychodzi. Do biszkoptu można dodać trzy lub cztery jajka. Jeżeli dodasz cztery, biszkopt będzie wyższy i bardziej puszysty. Gorąco polecam ten przepis na święta i inne rodzinne okazje ?

Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt jasny
  • 12 dkg mąki pszennej
  • 12 dkg.cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka ( 4 małe )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijam na najniższych obrotach na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Na koniec dodaję mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników. Na dno tortownicy o średnicy 22 cm. daję papier do pieczenia. Najlepiej papier położyć na spodzie, następnie zacisnąć boki tortownicy i papier, który odstaje odciąć nożyczkami. Masę ostrożnie przelewam do tortownicy. Daję do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut, w temp. 180 stopni. Biszkopt jest gotowy, kiedy się mocniej przyrumieni a boki odejdą od tortownicy. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowy biszkopt odstawiam do wystudzenia, następnie kroję na dwa blaty. Składniki na biszkopt ciemny
  • 12 dkg. mąki pszennej
  • 12 dkg cukru
  • 3 duże jajka ( 4 małe )
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Biszkopt ciemny robię tak samo jak biszkopt jasny z tą różnicą, że mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki na krem czekoladowy
  • 2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 400 g słodkiej śmietanki
Śmietankę podgrzewam na małym ogniu. Kiedy śmietana zaczyna się gotować, dodaję połamane na małe kawałki czekolady. Całość ściągam z ognia i intensywnie mieszam do rozpuszczenia czekolady. Gotowy krem odstawiam do przestudzenia, można odstawić na noc do lodówki. Na następny dzień, krótko ubijam krem mikserem. Masa gotowa. Składniki na poncz
  •  1 i 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 kieliszek spirytusu lub rumu
Do herbaty daję cukier, sok z cytryny i spirytus. Każdy krążek biszkoptu równomiernie polewam ponczem. Kolejno przekładam jasny i ciemny krążek ciasta masą czekoladową Boki i wierzch tortu również smaruję czekoladą. Wierzch można posypać posiekanymi orzechami lub kuleczkami czekoladowymi. Udanych wypieków ? Smacznego ?

Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tort czekoladowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów