Tort "boisko" o smaku cytrynowym

Tort "boisko" o smaku cytrynowym

Wczoraj mój synek skończył 5 lat i z tej okazji oczywiście był tort i świeczki. Synek już dawno wybrał sobie tort "boisko" - taki akurat zobaczył na wystawie w pobliskiej cukierni. Urodą mój tort może nie dorównuje tamtemu, bo i ja wielkich talentów w dziedzinie dekorowania nie posiadam, ale na pewno zrobiony jest z sercem :)

Jest dość kwaśny w smaku - jak stwierdził mój mąż, przypomina lekko sernik - toteż można zjeść spory kawałek bez nieprzyjemnych sensacji, jak to często bywa z tortami.

Zdjęcie - Tort "boisko" o smaku cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

Biszkopt: 8 jajek

szklanka cukru pudru

szklanka mąki pszennej

szklanka mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka starta z dwóch cytryn

Krem: 2 budynie cytrynowe (mogą być ewentualnie waniliowe, ale to już nie będzie

ten smak)

sok z 3 cytryn

0,5 l wody

2 szklanki cukru (może być mniej lub więcej, wg smaku)

2 żółtka

250 g dobrego masła

Do nasączenia: 0,5 l wody

sok z 2 cytryn

cukier do smaku

ewentualnie alkohol (jeżeli tort nie jest przeznaczony dla dzieci)

Do warstwy wierzchniej: 0,5 l śmietany kremówki

2 łyżki cukru pudru

zielony barwnik

śmietan-fix

oraz piłkarze, bramki, piłka (moje pochodzą z ulubionych piłkarzyków synka)

Wykonanie biszkoptu:

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawaj cukier puder i po jednym żółtku. Na końcu dodaj obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wylej biszkopt do prostokątnej formy i upiecz w 180 stopniach przez około 40 minut.

Wykonanie kremu:

Wymieszaj sok cytrynowy, wodę, cukier, żółtka i budyń, następnie gotuj wszystko, cały czas mieszając aż do zgęstnienia. Ilość cukru można sobie regulować, próbując w czasie mieszania. Następnie odstaw masę do ostygnięcia. Masło utrzyj na białą puszystą masę, dodając 2 łyżku cukru. Potem dodawaj po jednej łyżce masy cytrynowej i utrzyj na krem.

Przygotowanie tortu:

Ostudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 3 części. Wodę wymieszaj z sokiem cytrynowym i cukrem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą część biszkoptu. Nasącz biszkopt i posmaruj połową kremu, nałóż następną część, i powtarzaj czynności. Następnie połóż na wierzchu papier i obciąż tort deseczką.

Włóż go do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie zdejmij deseczkę i papier, połóż na wierzchu prostokątną tacę i szybkim ruchem odwróć blachę do góry nogami. Zdejmij papier.Śmietanę ubij z cukrem i śmietan-fixem, odłóż kilka łyżek, a resztę zmiksuj z barwnikiem. Posmaruj tort, pozostawioną śmietaną narysuj linie, a potem umieść bramki i piłkarzy.

Zdjęcie - Tort "boisko" o smaku cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Poniżej solenizant. Zainteresowanych odsyłam na mój drugi blog (link w zakładkach) :)

Zdjęcie - Tort "boisko" o smaku cytrynowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów