Tort bezowy tiramisu, idealny na każdą okazję

Tort bezowy tiramisu, idealny na każdą okazję

Moim zdaniem na świecie istnieją dwa najwspanialsze desery, jakie wymyślił człowiek. Pierwszy to australijska beza pavlova: chrupiąca z zewnątrz i skrywająca w sobie lekkie piankowe wnętrze. Tradycyjnie podawana z czapą ubitej na puch śmietany kremówki oraz ze świeżymi, lekko kwaskowymi owocami, które równoważą słodycz deseru. Drugi to włoskie tiramisu: delikatne biszkopty nasączone kawą i winem Marsala lub likierem Amaretto, przeplatane aksamitnym kremem z żółtek i sera mascarpone, który wieńczy odrobina wytrawnego kakao. Połączenie tych dwóch deserów marzyło mi się już od dawna, dlatego dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na wspaniały tort bezowy tiramisu. Pyszny, delikatny i wprost uzależniająco pyszny.

Dwa chrupiące bezowe blaty przełożyłem delikatnie waniliową bitą śmietaną i ukryłem w nich ciężkie od kawy i likieru Amaretto okrągłe biszkopty. Wierzch delikatnie oprószyłem dobrej jakości kakao i niewiele czekając, podałem z filiżanką mocnego espresso, bo właśnie tak smakuje najlepiej. Ten tort bezowy tiramisu to upojny romans dwóch spalonych słońcem krain: antypodów i Italii, któremu wprost nie można się oprzeć. Wiem, o czym mówię, bo każdy, kto miał okazję spróbować tego deseru, poprosił o dokładkę. ? Dlatego jeżeli lubicie pavlovą, to koniecznie musicie wypróbować ją w tej kawowej odsłonie. A więc miksery w dłoń i do dzieła! ? Mam nadzieję, że ten tort bezowy tiramisu podbije serce każdego łasucha, który lubi proste i sprawdzone desery. ?

Zdjęcie - Tort bezowy tiramisu, idealny na każdą okazję - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Bezowy tort Tiramisu Łukasz Moim zdaniem na świecie istnieją dwa najwspanialsze desery, jakie wymyślił człowiek. Pierwszy to australijska beza pavlova: chrupiąca z zewnątrz i skrywająca w… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 80 minut 80 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0/5 ( 2 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Blaty bezowe:

  • 8 białek (ok. 280 g)
  • 480 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 200 g sera mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru z prawdziwą wanilią

 

Dodatkowo:

  • 100 ml świeżo zaparzonej kawy (np. w kawiarce)
  • 50 ml likieru Amaretto
  • 12-16 okrągłych biszkoptów
  • 1 łyżka kakao

PRZYGOTOWANIE

Blaty bezowe

  1. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie dodawaj powoli cukier (łyżka po łyżce), nadal ubijając. Na samym końcu wsyp mąkę ziemniaczaną i wlej ocet winny.  Zmiksuj krótko ponownie.
  2. Gotową pianę wyłóż na 2 blachy pokryte papierem do pieczenia z uprzednio narysowanymi 2 okręgami o średnicy ok. 24 cm. Wyrównaj wierzch szpatułką. Boki mogą pozostać nieregularne — tort będzie wyglądał wtedy ciekawiej.
  3. Następnie włóż je do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po 3 minutach zmniejsz temperaturę do 120°C i susz przez 70-80 minut, korzystając z termoobiegu.
  4. Gotowe bezy ostudź w lekko uchylonym piekarniku.

 

Krem

  1. Schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder i stopniowo ser mascarpone.

 

Przed samym podaniem*

  1. Na paterze ułóż pierwszy bezowy blat i pokryj go ⅓ kremu.
  2. Biszkopty maczaj w kawie wymieszanej z Amaretto i ułóż je równomiernie na kremie.  Przykryj dodatkową porcją śmietany ubitej z mascarpone i ułóż kolejną bezę. Posmaruj ją pozostałym kremem.
  3. Wierzch tortu tiramisu posyp kakao.

UWAGI

*Gotowy tort bezowy smakuje najlepiej tego samego dnia, ale w razie potrzeby można przechowywać go w lodówce do 48 godzin.

Kategorie przepisów