Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Zdjęcie - Kalafior pieczony … z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Już nie raz pisałam Wam, że wprost uwielbiam książki kucharskie autorstwa Yotam’a Ottolenghi. Oto kolejny przepis inspirowany jego wspaniałą “Jerozolimą”. Dania pochodzące z tej książki w 100% wpasowują się w mój gust, są pachnące przyprawami i łączą w sobie słodko- wytrawne elementy, tak jak lubię najbardziej!

Zdjęcie - Kalafior pieczony … z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kalafior pieczony … z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kalafior pieczony … z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

A kiedy Ottolenghi bierze na warsztat kalafiora, od razu mówię TAK! Kalafior to moje ukochane warzywo, uwielbiam jego zdecydowany smak. Praktyka w kuchni uzmysłowiła mi, że nie ma to jak kalafior pieczony. Jest wspaniały, ten “z wody” się do niego w ogóle nie umywa! Kalafior z pieca ma wyrazistą konsystencję, smaku nadają mu oliwa i ulubione przyprawy. W dzisiejszym przepisie będzie to szafran i liście laurowe. Istotą tego przepisu jest jednak połączenie słodkich rodzynek ze słonymi oliwkami/kaparami i przypieczoną czerwoną cebulką. Brzmi jak szaleństwo? Sprawdza się jednak rewelacyjnie! To danie, które jeść możecie na zimno, jako przekąskę lub ciepłą potrawkę.

Zdjęcie - Kalafior pieczony … z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sama lubię dodatkowo, przed samym podaniem, przesmażyć upieczony wcześniej kalafior na oliwie z chili i czosnkiem. Te ostre smaki super łączą się tak z kalafiorem, jak i słodkimi rodzynkami. Spróbujcie koniecznie!

Zdjęcie - Kalafior pieczony … z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • kalafior - 1 szt
  • cebula czerwona - 1 szt
  • oliwki zielone/kapary - 4 łyżki
  • rodzynki - ok. 6 łyżek
  • oliwa - 4 łyżki
  • wrzątek - 4 łyżki
  • szfran - 1 łyżeczka nitek
  • liść laurowy - 2 szt
  • natka pietruszki - 4 łyżki
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

aaaaa… zanim zaczniesz gotować, wstąp na mój Instagram, o TUTAJ!

***

Nitki szafranu zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut.

Jeśli Twoje rodzynki są bardzo wysuszone, zalej je na 10 minut ciepłą wodą, a następnie odlej.

Kalafior podziel na małe różyczki.

W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki dania (oprócz natki)- kalafior, cebulę pokrojoną w cienkie piórka, rodzynki, oliwki/kapary, oliwę, liście laurowe i szafran (razem z płynem).

Całość przełóż do naczynia do zapiekania, przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC. Piecz ok. 25 minut, po czym danie wymieszaj. Ponownie przykryj i piecz przez kolejne 20-25 minut. Po tym czasie kalafior powinien być miękki, w innym razie piecz jeszcze kilka minut.

Gotowy kalafior wymieszaj z posiekaną natką pietruszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.Podawaj na ciepło lub jako zimną przystawkę.

***

A następnym razem zapraszam na Spaghetti z kalafiorem i czosnkową kruszonką, przepis znajdziesz TUTAJ.

Kategorie przepisów