Tiramisu + film - Jak zrobić

Tiramisu + film - Jak zrobić

Rozpływające się w ustach Tiramisu o aksamitnym i pełnym słodyczy smaku, to znakomity deser przełożony biszkoptami nasączonymi kawą oraz delikatym kremem z serka mascarpone i posypany kako. To znakomita kompozycja smaków, przysmak który błyskawicznie znika z talerza.

Zdjęcie - Tiramisu + film - Jak zrobić - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

  • składniki na formę 24 x 26 cm

750 g serka mascarpone

4 żółtka

3 – 4 łyżki cukru pudru

350 g podłużnych biszkoptów

1 szklanka zaparzonej mocnej kawy ( wystudzonej )

kakao do posypania

  • przepis

Żółtka umieszczamy w misce, dodajemy cukier puder i całość ucieramy na gładką, kremową, jasną masę. Do masy jajeczniej dodajemy serek mascarpone i wszystko miksujemy do połaczenia się składników. Gotową masę dzielimy na dwie równe części.

Zaparzoną i wystudzoną kawę wlewamy do miski. Połowę biszkoptów namaczamy dosłownie na sekundę w kawie i układamy jeden obok drugiego w formie do pieczenia, żaroodpornym naczyniu lub na płaskim talerzu. Na biszkoptach rozprowadzamy jedną część kremu i całość posypujemy cienką warstwą kakao. Nastepnie w kawie namaczamy drugą połowę biszkoptów i układamy je na wierzchu ciasta. Na biszkoptach dokładnie rozsmarowujemy resztę kremu. Tiramisu wstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. Przed podaniem posypujemy po wierzchu kakao.

 

Zdjęcie - Tiramisu + film - Jak zrobić - Smakowite Dania - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów