Tiramisu

Tiramisu

TIRAMISU

4 żółtka + 4 białka

300 gram serka Mascarpone

4-5 łyżek cukru pudru

2 filiżanki mocnej kawy

gorzkie kakao

24 biszkopty włoskie – do Tiramisu

Żółtka ukręcić z cukrem, stopniowo dodawać ser.

Masa ma być gładka i puszysta. Następnie ubijamy na sztywno białka i delikatnie łączymy z masą serową.

Moczyć biszkopty w kawie krótko! Szybko nasiąkają. Biszkopty układamy w formie, wylewamy 1/2 masy i posypujemy kakao. Na to układamy kolejne biszkopty i wlewamy resztę masy i posypujemy kakao. Wkładamy do lodówki na 6-10 h.

Po wyjęciu z lodówki całość posypać przesianym przez sitko kakao.

Do kawy można dodać 2-3 łyżki wina marsala albo koniaku, likieru kawowego, rumu czy amaretto.

Kategorie przepisów