Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami

Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami
Zdjęcie - Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Terrina z jajkiem i kolorowymi warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 200 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 100 g zielonego groszku
  • 100 g marchwi
  • 15 g żelatyny
  • 10 g musztardy
  • 10 ml octu winnego
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie

Marchewkę kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy jest miękka, dodajemy groszek i gotujemy jeszcze 1 minutę. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

2 jajka gotujemy na twardo. Następnie obieramy ze skorupek i kroimy na połówki.


Do wysokiego i wąskiego naczynia wbijamy jajko. Dodajemy ocet, musztardę oraz sól. Wlewamy olej Kujawski i wkładamy końcówkę blendera do samego dna. Miksujemy na średnich obrotach około 20 sekund, a następnie powoli unosimy blender. Miksujemy do uzyskania jednolitego majonezu.


Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami wody i pozostawiamy do namoczenia. Po kilku minutach lekko podgrzewamy, do rozpuszczenia.

Do śmietanki dodajemy żelatynę i mieszamy rózgą. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy przygotowane wcześniej warzywa.


Foremkę wykładamy folią spożywczą. Na dno układamy połówki jajek i zalewamy przygotowaną masą z warzywami.

Odstawiamy do stężenia.


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów