Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Zdjęcie - Tatar ze śledzia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mając w Rodzinie wielu wielbicieli tej ryby, z moją skromną osobą włącznie, zwykle przygotowuję na kolację wigilijną kilka rodzajów śledzia. W zeszłym roku przebojem były korzenne śledzie ze śliwkami i chili. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na śledzie: w occie, śmietanie, oleju, z rodzynkami w curry, z jabłkami i buraczkami, po sułtańsku, sałatka ze śledzi i śledzie pod pierzynką. Jena z moich tegorocznych propozycji na Święta Bożego Narodzenia to tatar ze śledzia. Z tatarem ze śledzia jest podobnie jak z sałatką jarzynową…. każdy ma własną wersję :-) Zapraszam na moją -bardzo chrupiącą- wersję śledziowego tatara :-)

Zdjęcie - Tatar ze śledzia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tatar ze śledzia

Składniki:

  • około 400g płatów śledziowych w oleju a la matjas
  • 1 czerwona cebula
  • 5 korniszonów
  • 1 szklanka (o poj. 250ml) posiekanych grzybków marnowanych
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny
  • pieprz mielony
  • około 3 łyżki oleju rzepakowego

1. Śledzie i korniszony odcedzić i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę opłukać i posiekać.

Zdjęcie - Tatar ze śledzia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Tatar ze śledzia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Wszystkie składniki wymieszać i wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z chlebem.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Tatar ze śledzia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tatar ze śledzia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Tatar ze śledzia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / Zapisz jako PDF

Kategorie przepisów