Tarta z papryką, oscypkiem i groszkiem

Tarta z papryką, oscypkiem i groszkiem
Odkąd odkryłam źródło gotowego ciasta kruchego, które nadaje się jako spód pod słone nadzienie, tarty są jednym z naszych ulubionych posiłków. Eksperymentujemy z obłożeniem, które raz wychodzi lepiej, raz jest mniej udane; jak baza natomiast najlepiej jednak sprawdza się ricotta. Wczorajsza wariacja okazała się przepyszna.
Zdjęcie - Tarta z papryką, oscypkiem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • rulon gotowego ciasta kruchego
  • łyżeczka oleju
  • 1/2 szklanki ricotty
  • 1/2 szklanki fety
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pomarańczowa papryka (może być w innym kolorze, ale ta stwarza świetne zestawienie kolorystyczne z resztą składników)
  • 1 czerwona cebula
  • kilka plastrów oscypka
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku
  • garść posiekanego szczypiorku

Formę do tarty lekko natłuszczamy i wykładamy kruchym ciastem. Obkrawamy brzegi równo z brzegiem formy. Skrawki możemy wykorzystać do dekoracji wierzchu :)Ricottę miksujemy z fetą, jajkiem, żółtkiem i sokiem z cytryny, rozsmarowujemy na cieście. Na wierzchu układamy plastry papryki (oczyszczone z pestek), cebuli i oscypka. Posypujemy ziarnami groszku i posiekanym szczypiorkiem.Tartę pieczemy w 200 stopniach przez ok. 30 minut; na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję opiekania, żeby wierzch apetycznie się zrumienił.Przed podaniem studzimy przez kilka minut.
Zdjęcie - Tarta z papryką, oscypkiem i groszkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów