Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami

Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami

Zdjęcie - Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Święta kojarzą mi się przede wszystkim z dwoma produktami: makiem i kapustą kiszoną. Wydaje mi się, że w żadnym polskim domu nie może ich zabraknąć podczas Bożego Narodzenia. Na słodkości z makiem przygotowałem dla Was 3 wyjątkowe przepisy — jednym już się podzieliłem, a kolejne dwa pojawią się w następnych dwóch tygodniach. Jednak z kapustą już bywa trochę gorzej, bo oprócz mało świątecznej surówki, tradycyjnego bigosu i pierogów nie znajduje ona w mojej kuchni zbyt wielu zastosowań. Dania z kapustą to zdecydowanie domena mojej babci i ja się do nich nie wtrącam, bo to dla mnie produkt równie kosmiczny, jak dla niej topinambur czy małże. Jednak niejako przez redakcję magazynu Kocioł zostałem przymuszony stworzyć danie z kapustą, bo to sztandarowy temat naszego zimowego numeru. Długo głowiąc się nad tym, co przygotować jakoś przyszła mi na myśl tarta (w końcu w ich przygotowywaniu jestem specjalistą!). Żeby nie było tak zwyczajnie, to przygotowałem ją na bezglutenowym spodzie z mąki kukurydzianej i ryżowej oraz dodałem sporo suszonych śliwek, których słodycz fajnie przełamuje smak. Myślę, że ta tarta z kapustą kiszoną może być świetnym daniem na wigilijny stół, dlatego postanowiłem dłużej nie czekać i już dzisiaj podzielić się z Wami tym przepisem. Może zagości i u Was wśród tradycyjnych 12 potraw? ;)

Zdjęcie - Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na formę o średnicy 30 cm
Kruche ciasto bezglutenowe:

  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 całe jajko
  • 120 g masła


Farsz:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 duża cebula
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • sól, czarny pieprz do smaku

* PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto bezglutenowe Mąki wymieszaj w misce wraz z solą. Wbij jajko i posiekaj masło. Zagnieć ciasto i wstaw je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj i pokryj nim formę na tartę. Wierzch przykryj papierem do pieczenia i obciąż suchą fasolą lub grochem. Piecz 20 minut w 180ºC. Następnie zdejmij obciążenie i piecz kolejne 15 minut. Odstaw do wystudzenia.
Farsz z kapusty kiszonej Z kapusty kiszonej odciśnij sok (zostaw go na później). Kapustę umieść w garnku, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu do miękkości. Odcedź, wystudź i odciśnij z nadmiaru wody. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, wrzuć ziele angielskie oraz listki laurowe i zeszklij cebulę. Ziele wyjmij i wrzuć kapustę. Podsmaż ją chwilę, a następnie dodaj pokrojone w paski śliwki. Duś kilka minut, aż kapusta nabierze smaku śliwek. Możesz dolać w trakcie kilka łyżek pozostałego kwasu. Dopraw całość kminkiem, solą i pieprzem. Wyjmij listki laurowe, a farsz przełóż na upieczony spód. Tartę możesz ponownie zapiec, ale nie jest to konieczne. Podawaj z kubkiem czerwonego barszczu.
*

Zdjęcie - Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
*
Ten jak i wiele innych kapuścianych inspiracji znajdziecie w najnowszym numerze magazynu KOCIOŁ.
Zdjęcie - Tarta z kapustą kiszoną i suszonymi śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów