Szybkie kruche ciasto z owocami sezonowymi

Szybkie kruche ciasto z owocami sezonowymi
Pyszne maślane ciasto i do tego porzeczki, jeżyny, jagody, maliny, co tylko zechcemy :) Uwielbiam tego typu ciasta, bo robi się je bardzo szybko i zawsze są trafionym pomysłem. Pyszny maślany spód i do tego delikatnie kwaśne owoce - mniam. Nie jest mdło i zbyt słodko. Oczywiście jeżeli ktoś lubi całkowicie na słodko to owoce można posypać dodatkowo cukrem, bądź pominąć kwaśne i wybrać na ich miejsce inne. Spód robiłam z najprostszego, moim zdaniem, przepisu i zawsze się udaje ;]

Zdjęcie - Szybkie kruche ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Co potrzebujemy:
  • 450 g mąki
  • 150 g cukru
  • 300 g masła
  • opcjonalnie: jajko, proszek do pieczenia
  • 400 g owoców - np. porzeczki, jeżyny, jagody
Zdjęcie - Szybkie kruche ciasto z owocami sezonowymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

*składniki na formę do tarty lub małą blaszkę


1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i masło w temperaturze pokojowej
(plus opcjonalnie jajko i proszek do pieczenia). Wyrabiamy. Mniejszą połowę ciasta odkładamy do lodówki, będziemy z niej później robić kruszonkę.
Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy owoce, a wierzch dekorujemy kruszonką. Wkładamy znów do piekarnika na około 30-40 minut, zmniejszając temperaturę do 160 stopni.

SMACZNEGO ;]

Kategorie przepisów