Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami

Dziś proponuję coś w stylu azjatyckim. Szybki makaron udon smażony z wołowiną, papryką, brokułami, grzybami i groszkiem cukrowym w pysznym sosie zachwyci wszystkich! Poza tym, jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a to po ciężkim dniu pracy jest bardzo ważne. Zdrowy i pyszny obiad dla każdego, gorąco polecam ten przepis. Jeżeli jesteś fanem takich szybkich pyszności z makaronem udon w stylu azjatyckim, polecam także makaron udon z chilli i szpinakiem i ten z wołowiną i grzybami – pycha!

Zdjęcie - Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Scroll down for recipe in English

Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami

(4 porcje)

Składniki:

  • 400 g steka wołowego, pokrojonego w cienkie plasterki
  • 1 łyżka skrobi lub mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 150 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1/2 papryki, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 100 g groszku cukrowego
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka startego startego świeżego imbiru
  • 3 garści małych różyczek brokuła
  • 3 łyżki sosu hoisin
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 400-500 g świeżego makaronu udon
  • 2 dymki, posiekane w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu, dodaj 2 łyżeczki oleju roślinnego i włóż wołowinę wymieszaną z mąką kukurydzianą.  Podsmaż do zarumienienia i wyjmij z patelni.
  2. Do tej samej patelni dodaj resztę oleju, dodaj grzyby, paprykę, czosnek i imbir, wymieszaj i smaż na dużym ogniu cały czas mieszając aż grzyby i papryka zmiękną, przez około 2 minut. Dodaj brokuły i groszek i smaż mieszając, aż lekko zmiękną przez koło 3 minuty. Następnie dodaj sos hoisin, sos sojowy, chili i 3/4 szklanki wody i doprowadź do wrzenia.
  3. Zmniejsz ogień, dodaj makaron, wymieszaj i gotuj aż sos zgęstnieje, przez około 2 minut. Dodaj wołowinę, posiekaną dymkę i olej sezamowy, podgrzej mieszając przez przez 1 minutę i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Stir fry with udon noodles, beef and vegetables

(4 servings)

Ingredients:

  • 400 g beef setak, cut into thin slices
  • 1 tablespoon cornstarch
  • 2 tablespoons vegetable oil
  • 150 g mushrooms, thinly sliced
  • 1/3 bell pepper, sliced
  • 100 g sugar snap peas
  • 4 cloves garlic minced
  • 1 tablespoon grated peeled fresh ginger
  • 3 handfuls, small broccoli florets
  • 3 tablespoons hoisin sauce
  • 2 tablespoons light soy sauce
  • 1 teaspoon chili sauce or 1/2 teaspoon chilli powder
  • 400-500 g fresh udon noodles
  • 2 green onions thinly sliced
  • 1 teaspoon sesame oil

Preparation:

  1. In a large pan, heat all but 2 tsp of the vegetable oil over high heat, add beef coated with cornstarch and cook until browned. Remove to plate and set aside.
  2. In same pan, heat remaining vegetable oil over medium-high heat, add mushrooms, bell pepper, garlic and ginger and stir fry until mushrooms and pepper are beginning to soften, about 2 minutes. Add broccoli and peas stir-fry until tender-crisp, about 3 minutes. Stir in hoisin sauce, soy sauce, chilli and 3/4 cup water and bring to boil.
  3. Reduce heat to low add noodles, tossing gently to coat. Simmer, stirring gently, until sauce is slightly thickened, about 2 minutes. Add beef, green onions and sesame oil, cook, tossing to coat, for 1 minute and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Szybki stir fry z makaronem udon, wołowiną i warzywami / Stir fry with udon noodles, beef and vegetables - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów