Szybka sałatka z avocado i mozzarellą

Szybka sałatka z avocado i mozzarellą

Obejrzałam niedawno program o kobiecie, która ważyła 185,5 kg. Kiedy przeanalizowano jej dietę, okazało się, że zjada ona co miesiąc 9 kg cukru!!! Było to wszystko tak przerażające, że z miejsca straciłam ochotę na pierogi i inne tego typu potrawy, chociaż do wagi tej kobiety brakuje mi dobre 120 kg :) Mimo chłodnej pogody, która raczej nie sprzyja sałatkom, postanowiłam zrobić coś w miarę lekkiego.

Przygotowanie tej sałatki zajmuje jedynie 15-20 minut, a jeśli skorzystacie z gotowego sosu czosnkowego, jeszcze mniej.

Składniki na 2 porcje:

sałata

3-4 pomidory

200 g mozzarelli

2 dojrzałe avocado

czarne oliwki

Sos czosnkowy:

200 ml jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

łyżka octu sherry lub winnego

3 ząbki czosnku

szczypta soli i pieprzu

Najpierw przygotuj sos, aby nabrał "mocy": wymieszaj wszystkie składniki, czosnek rozgnieć w prasce, dodaj do sosu i odstaw go. Rozłóż sałatę na talerzach. Pokrój pomidory, avocado i mozzarellę, ułóż na talerzach, dodaj oliwki. Gotową sałatkę polej sosem i podawaj.

Zdjęcie - Szybka sałatka z avocado i mozzarellą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów