Szwedzkie klopsiki z IKEA

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Chyba każdy wie, że wyprawy po meble kończą się nie tylko kupnem zestawu świeczek, kilku ręczników i dzbanka na mleko, ale zwykle także z wizytą w ikeowskiej restauracji. W niej zaś wybór pada zwykle na klopsiki- u mojego dziecka zawsze w zestawie z frytkami, u mnie- z puree ziemniaczanym.

Zdjęcie - Szwedzkie klopsiki z IKEA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I jeszcze kilkanaście dni temu nie mogłabym napisać, że to “Klopsiki z Ikea”, bo przecież byłaby to tylko moja interpretacja ich przepisu. Wszystko zmieniła jednak pandemia (i dobre serce IKEA)- firma wrzuciła bowiem do sieci SWÓJ przepis na KLOPSIKI, który z radością od razu wypróbowałam i oddaję właśnie w Wasze ręce!

Zdjęcie - Szwedzkie klopsiki z IKEA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziecię moje własne powiedziało, że to najlepsze klopsy, jakie kiedykolwiek mu podałam. Sama nie wiem, czy mam się cieszyć cy płakać :)

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 30 małych klopsików (wielkości orzecha włoskiego).

Zdjęcie - Szwedzkie klopsiki z IKEA - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ps. Zwróćcie proszę uwagę na stylizację zdjęć- jest i biały talerz, i taca, a nawet borówki. Wszystko niczym prosto ze szwedzkiego sklepu (na miarę domowych warunków, ma się rozumieć), klasyczny skandynawski minimalizm :)

Składniki:
  • Klopsiki:
  • mielone mięso wołowe - 500 g
  • mielone mięso wieprzowe - 250 g
  • cebula - 1 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • jajko - 1 szt
  • bułka tarta - 100 g
  • mleko - 5 łyżek
  • sól, pieprz - do smaku (dałam też łyżeczkę sosu sojowego i 1/4 łyżeczki mielonej kolendry)
  • olej - do smażenia klopsików
  • Sos:
  • masło - 40 g
  • mąka pszenna - 40 g
  • bulion - 300 ml (najlepiej wołowy)
  • śmietanka - 150 ml (użyłam kremówki)
  • sos sojowy - 2 łyżeczki
  • musztarda Dijon - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz - do smaku
Przygotowanie:

Klopsiki:

Wymieszaj w dużej misce oba gatunki mięsa, dodaj jajko, mleko, bułkę tartą. Cebulę bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy. Wszystkie składniki dopraw, dokładnie wymieszaj dłońmi.

Przygotuj w małej miseczce trochę wody. Zwilżaj w niej dłonie i formuj małe klopsiki- wielkości orzecha włoskiego każdy. Ułóż je na talerzu, przykryj np. folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie obsmaż klopsiki, z każdej strony na brązowy kolor. Przykryj patelnię z klopsikami i przez kilka minut duś na małym ogniu, aby się w środku przesmażyły i pozostały ciepłe lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 15 minut.

Sos:

Na patelnię po smażeniu klopsików włóż masło, rozpuść. Dodaj mąkę i mieszaj, aż połączy się z masłem.

Wlej ciepły bulion i mieszaj (najlepiej trzepaczką), aby rozbić wszystkie grudki.

Do sosu dodaj sos sojowy oraz śmietankę i musztardę. Zagotuj, dopraw do smaku.

Klopsiki podawaj z borówkami/żurawiną ze słoika, puree ziemniaczanym i sosem, na ciepło.

Kategorie przepisów