Szpinak w cieście francuskim

Szpinak w cieście francuskim

Za ten przepis powinnam dostać medal!

W tej wersji szpinak ma słodkawy smak z lekką nutką czosnku. Nieśmiało powiem, że cebularze z Kazimierza zostają w tyle przy moim szpinaku:)))) Jeśli znacie lepszy przepis na szpinak to pisać. Z chęcią sprawdzę coś innego. Czy będzie tak dobry jak mój?:))))))sie zrobi, sie zje, sie zobaczy hahahaha

Szpinak w cieście francuskim

40 dag szpinaku mrożonego

3 duże cebule

3/4 ząki czosnku

sól, pieprz

olej

mrożone ciasto francuskie

1 jajko

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Przesmażyć na rozgrzanym oleju, dodać szpinak. Doprawić przyprawami i smażyć aż wyparuje nadmiar wody.

Ciasto francuskie rozmrozić, pokroić w paski i delikatnie rozwałkować. Ciasto dzielić na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta, nanieść gotową, przestudzoną masę szpinakową. Łączyć boki, tak aby szpinak podczas pieczenia nie wypłynął. Jajko rozbić i smarować pędzelkiem każdy "szpinakowiec". Po upieczeniu, ciasto będzie miało złoty i lśniący kolor.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekłam w temp 165 st. około13/15 minut.

Można jeść na zimno i ciepło. Wyśmienicie smakuje do zupy cebulowej, czosnkowej a nawet ogórkowej.

Przed upieczeniem:

 

 

i już gotowe pyszności:

Kategorie przepisów