Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Sezon szparagowy w pełni, a ja co roku czekam na ten czas z utęsknieniem. Mogłabym je jeść na śniadanie obiad i kolacją. Mam długą listę swoich ulubionych dań ze szparagami w roli głównej. Dziś mam dla Was propozycję wiosennej przystawki. Co powiecie na zielone szparagi otulone szynką parmeńską i ciastem francuskim? To efektowna i prosta przekąska na imprezę/urodziny/przyjęcie. Bardzo dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zdjęcie - Szparagi w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
ok. 150 g ciasta francuskiego
pęczek zielonych szparagów
cienko pokrojona szynka, np. suszona parmeńska lub gotowana
tarty ser, np. parmezan, żółty, mozzarella
jajko
sezam

Przygotowanie:
Szparagi płuczemy, osuszamy, odłamujemy zdrewniałe końce, które wyrzucamy. Pozostałe łodyżki obtaczamy w oliwie. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni C.
Wycinamy kwadraty z ciasta i układamy je na blaszce do pieczenia. Przykrywamy plasterkiem lub połową większego plasterka szynki, na środek, po skosie, układamy po 2 szparagi, pośrodku posypać tartym serem. Najpierw owijamy szynkę wokół szparagów, a następnie dokładnie zlepiamy ciasto pośrodku. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy przez ok. 15 minut do zrumienienia się ciasta.

Zdjęcie - Szparagi w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szparagi w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szparagi w cieście francuskim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów