Szarlotka

Szarlotka

Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dawno nie piekłam żadnego ciasta z jabłkami..tak więc jest...szarlotka na kruchym cieście...pomysł zaczerpnięty stąd.
U mnie z braku czasu na odpowiednie schłodzenie ciasta musiałam zrobić ciut inaczej..Większa porcja ciasta nie nadawała się do tarkowania, więc po prostu odrywałam po małym kawałeczku i kładłam na blaszkę.. Ciasto:

  • 4 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szkl.cukru pudru
  • 1,5 kostki masła
  • 6 dużych żółtek
  • 2 łyżki gestej kwaśnej śmietany


Nadzienie:

  • 8-10 kwaskowatych jabłek, obranych pokrajanych na polplasterki
  • 1/4 szkl. wody
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki soku z cytryny


Pianka

  • 6 białek
  • 1/2 szkl.cukru
  • 1 budyń bez cukru (proszek)
  • 3 łyżki tartej bułki
  • cukier puder do posypania

Ciasto:
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać Masło pokroić na kawałki, dodać do mąki i wymieszać aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce (co najmniej kilka godzin) lub w zamrażarce (około godziny). Nadzienie: Jabłka obrać i pokroić w półplasterki.Przełożyć do rondelka, dodać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszać. Dodać cynamon i cukier, lekko wymieszać. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z sokiem cytrynowym, dodać do masy jabłkowej i dusić jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być bardzo gęsta, ale nie rozgotowana. Rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Formę (33cm x 23cm licząc od spodu, 36x26 cm od góry) posmarować masłem [wyłożyłam papierem do pieczenia] i zetrzeć do niej na tarce jedną część ciasta (2/3) , ciasto lekko ugnieść.Podpiec w piekarniku przez około 8 minut. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić. Pianka:
Ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na końcu wmieszać budyń używając najniższych obrotów miksera.Podpieczone ciasto posypać tartą bułką, wyłożyć na to nadzienie jabłkowe, piankę budyniową i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta (1/3). Piec około godziny, aż powierzchnia ładnie się zrumieni. Lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem. Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szarlotka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów