Szarlotka z orzechami

Szarlotka z orzechami
Zdjęcie - Szarlotka z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 60
  • Czas przygotowania: 20minuty
  • Czas gotowania: 40minuty

Październik się zaczął więc czas sięgnąć po jesienne wypieki. Szarlotka jest dobra zawsze, o każdej porze roku, ale ta dzisiejsza z orzechowym ciastem jest genialna i super pasuje do czasu, który się rozpoczął. Włoskie orzechy robią robotę więc warto dodać je do ciasta. Bardzo polecam:)

Składniki Instrukcje

Jabłka obrać ze skórki podzielić na mniejsze kawałki. Podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu. Pod koniec, kiedy jabłka się już rozpadają,  dodać masło i cynamon. Zdjąć z ognia i dodać galaretkę. Dokładnie wymieszać.

Zimne masło posiekać z przesianą mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia oraz ze zmielonymi orzechami. Dodać żółtka i wyrobić ciasto. Jeśli nie chce się kleić można dodać 2-3 łyżki zimnej wody.  Podzielić na pół. Blachę o rozmiarach 32/34 cm wysmarować masłem  a drugą część włożyć do zamrażalnika na ok. 1 godzinę.  Po tym czasie wyłożyć uprażone jabłka  na pierwszą część ciasta, wyrównać, następnie zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. Po upieczeniu wystudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

Zdjęcie - Szarlotka z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów