Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska
Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mocno jabłkowa.
Nie za słodka.

Ciasto występuje tu na zasadzie dodatku do jabłek.Z wierzchu niesamowicie kruche.Efektowna. Bardzo smaczna, ale... "najlepszej na świecie" nie przebiła :)
Najsmaczniejsza na drugi, trzeci dzień.Jak najbardziej polecam, bo satysfakcja z jej przyrządzenia jest ogromna!


Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki(przepis z blogu ChilliBite)
  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g margaryny
  • 90 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 kg szarej renety
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Margaryna, śmietana i jajka muszą być zimne. Szybko posiekaj razem mąkę, proszek, margarynę i cukier puder, dodaj żółtka, śmietanę i szybko zagnieć spójne ciasto. Możesz oczywiście użyć miksera, co ja zawsze robię. Wyłóż formę wielkości ok. 22x30 cm papierem do pieczenia, dno wylep 2/3 ciasta i wstaw razem z formą do lodówki na ok. godzinę. Resztę – 1/3 ciasta – schowaj w woreczku do zamrażarki. Obierz i pozbaw gniazd nasiennych wszystkie jabłka. Pozostaw je w połówkach lub ćwiartkach jeśli są większe. Z pomocą malaksera i funkcji krojenia na cienkie plasterki pokrój jabłka na cieniutkie plasterki. Jeśli malaksera nie posiadasz, męską ręką pokrój jabłka nożem lub na tarce plasterkującej – muszą być naprawdę cienkie plasterki.* Do miski, w której są jabłka, dodaj puder , cynamon i delikatnie wymieszaj, by przyprawy oblepiły wszystkie jabłka, postaraj się nie połamać plasterków. Na wychłodzone ciasto w blasze wyłóż wszystkie jabłka układając plasterki poziomo - będzie tego bardzo wysoka warstwa (ok 6 cm) dokładnie dociśnij i wyrównaj. Na wierzch zetrzyj ciasto z zamrażalnika. Piecz ok. 60-80 min – do zezłocenia się wierzchu. Po wystudzeniu posyp pudrem. *używałam tarki plasterkującej. trochę roboty było...

Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Szarlotka tatrzańska - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów