Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym  cieście

To nie do końca jest szarlotka. Chociaż, może i szarlotka... Jest prosta w wykonaniu i smaczna. Nie ma prawa się nie udać.

Zdjęcie - Szarlotka na kruchym  cieście  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

6 dużych jabłek - twardych i kwaskowatych

1/2 kg mąki pszennej

300 g masła

150 g cukru pudru albo drobnego cukru do pieczenia

2 żółtka

2-3 łyżki gęstego, niekwaśnego jogurtu

100 g cukru do jabłek

masło do wysmarowania formy

3 łyżki cukru waniliowego do posypania ciasta

Mąkę trzeba dobrze posiekać z chłodnym masłem oraz z cukrem. Następnie dodać żółtka i jogurt. Siekać wszystko przez chwile a potem szybko zagnieść ciasto i zawinąć je w folie - włożyć do zamrażalnika aż stwardnieje ale nie zamrozi się zupełnie.

Połowę zimnego ciasta zetrzeć na tarce na wysmarowana formę. Przyklepać lekko dłonią. Ważne by ciasto pokryło cały spod blachy. Następnie na cieście ułożyć pokrojone w plastry jabłka - muszą być bez skorek i gniazd nasiennych. Jabłka posypać 100g cukru - chyba, że są bardzo słodkie, wtedy mniej. Na to wszystko zetrzeć drugą połowę ciasta.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50-60 minut.

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem.

Ciasto nie jest zbyt efektowne ale za to bardzo smaczne - słodkie ciasto i kwaskowate jabłka.

Kategorie przepisów