Szafranowa baba drożdżowa z rodzynkami

Szafranowa baba drożdżowa z rodzynkami

Zdjęcie - Szafranowa baba drożdżowa z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szafranowa baba drożdżowa z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szafranowa baba drożdżowa z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szafranowa baba drożdżowa z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Szafranowa baba drożdżowa z rodzynkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 100 ml letniego mleka
  • 100 g cukru
  • 50 ml oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia
  • 50 g rodzynek
  • 7 g drożdży instant
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • ⅓ łyżeczki nitek szafranu
  • bułka tarta do oprószenia formy

Przygotowanie:

Szafran zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy na 15-20 minut.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajka, żółtka, mleko, wodę szafranową oraz sól. Zagniatamy ciasto.

Dodajemy olej i wyrabiamy elastyczne ciasto.

Dodajemy rodzynki i jeszcze chwilę zagniatamy. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.

Wyrośnięte ciasto wstawiamy do nagrzanego do temp. 180ºC piekarnika i pieczemy około 40 minut.

 

Wystudzoną babkę lukrujemy lub dekorujemy według uznania.

 

Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl/

Kategorie przepisów