Sycąca potrawka z bobem i kiełbaską

Sycąca potrawka z bobem i kiełbaską

Zdjęcie - Sycąca potrawka z bobem i kiełbaską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami





Lubicie bób? Ja bardzo! Jest pyszny i zdrowy. Przepis na potrawkę z bobu i kiełbaski znalazłam w internecie na Niemieckiej stronie. W końcu postanowiłam spróbować te danie jednogarnkowe. Musiałam kupić mrożony bób i fasolkę , gdyż o tej porze roku nigdzie nie mogłam dostać świeżych. Ale obiadek wyszedł i tak naprawdę smakowity.
Przepis na potrawkę z bobu

składniki na potrawkę

1/2 kg bobu lub 1 opakowanie mrożonego bobu
25 dkg fasolki szparagowej lub 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
1 dymka
1 szalotka
1 puszka krojonych pomidorków
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 laski kiełbasy
75 ml oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanego świeżego koperku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1/3 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku

Jak zrobić danie jednogarnkowe z bobu
Bób i fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Szalotkę obieramy , kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Cebulkę przekładamy do garnka, dodajemy pomidory , koncentrat pomidorowy oraz bób i fasolkę. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiełbaskę kroimy w talarki i obsmażamy na oleju z obydwu stron, dodajemy do warzyw. Dymkę kroimy w kostkę i dodajemy razem z czosnkiem rozgniecionym w prasce. Do potrawki dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem .
Smacznego!

Kategorie przepisów