Steki z kalafiora

Steki z kalafiora

Zdjęcie - Steki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Steki z kalafiora

Steki z kalafiora od dawna za mną chodziły. Widziałam je na tylu stronach i obiecywałam sobie, że muszę je zrobić...I w końcu ten moment nastąpił. Teraz zadaję sobie pytanie - dlaczego tak długo zwlekałam? Prawdziwa gratka dla koneserów kalafiora:-) Zapraszam na prawdziwą ucztę smaku!

Zdjęcie - Steki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Inspiracją przepisu było danie przygotowane przez szefa kuchni restauracji Signature w Warszawie - Wojciecha Kiliana.
Składniki:

  • 2-3 wycięte ze środka plastry z kalafiora po minimum 2 cm,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 łyżeczka masła,

marynata:

  • 1- 2 łyżki passaty pomidorowej,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżeczki sosu hoisin,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • szczypta papryki wędzonej,
  • 1 posiekany ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • odrobina oliwy z oliwek.

Salsa:

  • 1 pomidor malinowy,
  • pół cebuli,
  • 1 ostra papryczka,
  • 1 papryka,
  • garść świeżej kolendry,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Steki wycięte z kalafiora zrumienić na oliwie. Dodać masło. Składniki marynaty wymieszać i posmarować z obu stron zrumienione plastry kalafiora. Wstawić do piekarnika. Piec w 200 stopniach około 15 minut. W tym czasie przygotować salsę. Pomidora obrać ze skórki i pokroić w kostkę, dodać pokrojone w kosteczkę cebulę i papryki oraz poszatkowaną kolendrę. Doprawić solą, pieprzem i oliwą. Podawać steki z salsą.* W oryginale steki z kalafiora były podane na hummusie z dodatkiem różyczek kalafiora.


Zdjęcie - Steki z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów